Verwijderen van antifouling. Hoe doe je dat?
Antifouling verwijderen en opnieuw aanbrengen, is een belangrijk onderdeel van het (jaarlijkse) onderhoud. Voordat je je schip weer te water laat, dien je de antifoulinglaag te herstellen om het gedeelte van de boot onder de waterlijn te beschermen. Antifouling is speciale verf waar biociden, koper, chloorrubber en aangroeiwerende middelen zijn toegevoegd. Deze middelen voorkomen dat er aangroei ontstaat. Dit is nodig omdat de aangroei voor blijvende schade kan zorgen aan het onderwaterschip. Bovendien verhoogt aangroei de weerstand en zorgt ervoor dat de boot aan snelheid verliest en meer brandstof gaat verbruiken.
Breng zachte antifouling elk jaar opnieuw aan
Je hebt harde en zachte antifouling. Zachte antifouling – ook wel zelfslijpende, polijstende antifouling genoemd – slijt er tijdens het varen geleidelijk af, waardoor de biociden die de aangroei tegengaan, vrijkomen. Het verwijderen van de antifouling gaat dus in principe vanzelf door het varen. Je kunt de coating ook met een hogedrukspuit of schuurspons verwijderen. Doe dit direct nadat de boot uit het water is gekomen. Als de romp nog nat is, is de laag antifouling vrij gemakkelijker te verwijderen. Een nadeel van zachte antifouling is wel dat je elk seizoen nieuwe antifouling moet aanbrengen. Het aanbrengen van een laag antifouling is echter veel gemakkelijker dan het verwijderen van de oude laag.
Een flinke klus: verwijderen van harde antifouling
Harde antifouling is een stuk lastiger te verwijderen. Als harde antifouling in aanraking komt met water lossen er stoffen in de verf op waardoor de biociden vrijkomen. Na verloop van tijd neemt de bescherming af. De harde verflaag blijft achter en daardoor ontstaat er door de jaren heen een steeds dikkere verflaag. Deze moet je om de aantal jaar verwijderen voordat je een nieuwe laag aanbrengt. Het op een juiste manier verwijderen van de oude antifoulinglaag vraagt om specifieke vaardigheden en zorgvuldigheid om te voorkomen dat je schade aan de romp toebrengt. Daarom adviseren wij het verwijderen van de antifouling over te laten aan de expert. Wil je het toch graag zelf doen, dan hieronder enkele tips.
Antifouling remover helpt bij verwijderen
Een harde antifouling kun je alleen verwijderen door de laag eraf te slijpen, stralen of afsteken. Een antifouling remover kan hierbij helpen. De bestaande lagen worden door antifouling remover week en laten los, zodat zij eenvoudig met een krabber op schraper verwijderd kunnen worden. Antifouling Remover is geschikt voor toepassing op polyester, hout, staal en aluminium. Het is niet geschikt voor toepassing op zachte kunststoffen. Test bij twijfel altijd eerst op een niet zichtbare plek.
Hoe ga je te werk?
Verwijder eerst de loszittende oude antifouling met een hoge drukspuit. Breng de antifouling remover royaal aan met een brede kwast. Laat het product inwerken en verwijder vervolgens de antifouling met een botte krabber. Bepaalde removers kunnen meerdere lagen in één keer verwijderen. Bij hele dikke lagen antifouling, zijn meerdere behandelingen nodig. Breng pas de nieuwe laag aan na het reinigen, schuren en gronden van de romp. Let op dat je te maken hebt met chemische producten. Zorg dus voor een veilige, goed geventileerde omgeving, veiligheidskleding (bril, handschoenen, overall) en zorg voor een milieubewuste afvoer van de resten.